Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев проведе среща с

...
Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев проведе среща с
Коментари Харесай

Асен Василев прие делегация от американски дипломати

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев организира среща с Дерек Шолей, консултант към Държавния департамент на Съединените американски щати. 

Асен Василев e поставил акцент върху нуждата от разширение на индустриално съдействие сред България и Съединени американски щати. Той срещна гостите с напъните на българското държавно управление в битката с корупцията, възстановяване работата на правосъдната система и диверсификация на енергийните източници в района, заяви финансовото министерство.

„ Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с подготвеност ще го подкрепим в справянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси “, е представен да казва Дерек Шолей.

Целта на визитата на американските дипломати е провеждане на диалози с сътрудници и съдружници на Съединени американски щати по редица стратегически въпроси. Двете страни са обсъдили теми, свързани с надграждане на двустранния Стратегически разговор сред България и Съединени американски щати, чието начало беше поставено през януари 2020 година, както и усилването на общата сигурност и продължение на трансатлантическото съдействие.

На 8 февруари американските дипломати посетиха и Министерството на защитата.



Дискутирани по време на диалозите, бяха развиването на двустранните военни връзки и продължаването на стратегическия разговор, опциите за съдействие сред България и Съединени американски щати в областта на отбранителната промишленост и плановете за рационализация на въоръжените ни сили, заяви МО.

„ За нас е значимо в този сериозен миг да сме сигурни, че вървим в вярната посока посредством рационализация и създаване на качества “, съобщи министър Янев по време на диалозите. Той сложи акцент върху нуждата от осъществяване на плана за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от напъните ни за създаване на тежка механизирана бригада, който дефинира като предпочитан за Българската войска във допустимо най-кратки периоди.

В рамките на срещата е била разгледана тематиката за усложнената среда на сигурност с оглед обстановката към руско-украинската граница, ролята на НАТО в този подтекст, както и вероятните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент е бил поставен върху стратегическото партньорство сред двете страни-членки на Алианса. Обсъдени са били и опциите за създаване на единна Черноморска тактика. Като сериозен проблем са посочени хибридните и кибер офанзиви, като от българска страна е декларирано, че се работи по правене на национална киберстратегия, както и по построяването на качества за киберзащита. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР